Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejez ty dveře- První pomoc( o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k hovnu.

První pomoc

 

Nemám kurz první pomoci. Což je s podivem, když si uvědomím kolik různých život ohrožujících situací můžem v téhle práci zažít.

,,Tak co, jsme všichni? Můžem vyrazit?“ zeptal jsem se v šatně asi dvanácti študáků. ,,Jojo“. ,,Jasné“. ,,Můžem, můžem“ zněly jejich odpovědi. Nicméně, zkušenost a znalost prostředí velela, všechny spočítat, zkontrolovat věci do tělocviku, jestli se někdo nezašil na záchodě, nenacpal si do mikiny nohy místo rukou a nevytírá kapucí podlahu, jestli mají všichni boty na správných končetinách, čepice rovně a zda si místo svého oděvu neoblékli šat někoho ze sousedního věšáku. Co na tom, že by byl o dvě čísla větší? Hlavně že je to zelené. Já rád zelenou. A oversize je in.

Všichni byli v pohodě. Alespoň co se výše zmíněných věcí týká. Nutno podotknout, že na tenhle proces nejsem sám. Každý přesun mimo školu vyžaduje kooperaci dvou nebo tří pedagogů. Záleží na počtu dětí. Spolupráce musí být rychlá, přesná, pečlivá. Precizní. To je to správné slovo. Jako policejní zátah nebo tak něco. Někdy to může působit podivně. Jako pochod důležitých státníků. A my jsme jejich osobní strážci. V devadesátých letech. Bez vysílaček. Domluva hlasitým mluveným slovem nebo jen posunky. Při provozu panujícím na hlavní silnici do centra města, nic jiného nemá smysl. My jdeme kolem ní. Po chodníku plném děr, nerovností, značek, cedulí, zaparkovaných aut a dodávek, z nichž nasraní kurýři vytahují zboží, určené obchodníkovi za výlohou pět metrů od nich.

Každá taková cesta je o hubu. Někteří rádi točí igelitkou, takže můžou snadno fláknout kolemjdoucího nebo připravit auto o zrcátko. Někteří rádi sahají na jedoucí tramvaje, což na zastávkách bez ostrůvků není vůbec príma věc. Najdou se i tací, kteří v žádném případě nešlápnou na bílé pruhy zebry(asi aby ji nezaprasili) a tak je překračují jako lidský čáp. Jiní, kteří jdou spořádaně ve dvojici se spolužákem zase při setkání se značkou absolutně netuší co dělat. Nechtějí se rozdělit jako to musel udělat Semir Gerkhan se všemi jeho kolegy. A tak stojí. Chtěli by rovně ale značka je jako Hašek v Naganu nebo červené víno na bílém koberci, nepustí a nepustí. Pouto přátelství se na deset vteřin zlomilo aby se po průchodu kolem ukazatele znovu neochvějně spojilo. Dorazili jsme do cíle. Po dvanácti minutách, třech přechodech přes cestu, desítkách odrovnaných nervových vláknech a otázek, kdy už tam budem a co tam budem dělat. ,,Uděláme si nástup, pak se rozběháme, protáhnem se a dáme si fotbal“ určuje směr dnešní hodiny kolega. Nadšení zavládlo až u jeho posledního slova. Pochopitelně. ,,Postavte se vedle sebe a udělejte si místo“. To někteří pochopili jako povel k pošťuchování. Ale místo si nakonec vydobyli všichni. ,,Teď si lehneme na břicho“ dával postupné pokyny. Hezky zvolna, vláčně aby měli všichni dost času na jeho splnění. ,,Super, všichni ležíme. A teď se budeme plazit na druhou stranu jako hadi, jo?“ zněl další pokyn. Ten otazník na konci ale vyvolal jeden dodatek. ,,Nebo hadice“ ozvalo se z útrob jednoho z ležících cvičenců. ,,Ano, nebo hadice, správně“ reagoval jsem abychom zachovali genderovou rovnováhu. ,,Takže plazíme se, tři, dva, jedna, teď“ startoval jsem ,,závod“. Každý měl své tempo, jako při všech ostatních činnostech. Jeden ,,had“ však vyčníval z řady. Doslova a do písmene. Ležel a nehýbal se. Někteří už byli za cílovou páskou. Pár jedinců bylo někde v polovině trati, několik se v potu tváře snažili o první metry. Jen Tobby nehybně ležel na vlažné podlaze. Většinou jsem klidný jako nedělní noc před ranní šichtou. Teď ze mě bylo tak trochu pondělní ráno matek na mateřské. Rychlochůzí jsem se vydal za tím bezvládným tělem. Krev nikde. Jedinou tekutinou v okolí byly Tobbyho sliny. Slintal a spokojeně spinkal s palcem v puse jako autíčko.

Tohle naštěstí dopadlo skvěle. Tobby sice prohrál závod ale vyspinkal se dorůžova a my nemuseli do nemocnice ani do basy.

Autor: David Lauda | středa 14.12.2022 20:20 | karma článku: 23,34 | přečteno: 523x
  • Další články autora

David Lauda

Rady a zmatky čerstvého taťky aneb co bys měl vědět o světě a hlavně své rodině

,,David“ natáhl jsem před sebe ruku. ,,Hanka“ řekla tvoje máma a usmála se tak, jak to umí jen ona. Bylo 8. listopadu, kolem osmé ráno. Bylo to u nás v práci. Teda u mě v práci. Ve škole, které se říká speciální. A speciální fakt je.

22.5.2023 v 21:57 | Karma: 9,52 | Přečteno: 274x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Nejez ty dveře - Gurmáni(o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k ničemu.

17.12.2022 v 11:27 | Karma: 6,70 | Přečteno: 109x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Nejez ty dveře - Gurmáni (o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k ničemu.

16.12.2022 v 20:02 | Karma: 17,44 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Máme vanu vprostřed bytu (část 1.)

,,Já se na to normálně vyseru. Zase došla teplá. Ještě že nemáme v rodině žádného homouše, moh by to brát jako diskriminaci“ čílil se věčně nasraný Ludva, jeho excelence který se za skoro 60 let své existence nenaučil smát.

10.12.2022 v 18:36 | Karma: 8,04 | Přečteno: 382x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Šatnář( o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k hovnu. Zdroj: http

9.12.2022 v 20:28 | Karma: 20,92 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 354x
Autor knih Jednorožec a O kolečko víc. Velký brácha, bývalý fotbalista a současný asistent pedagoga na plný úvazek. Instagram.com/davidlaudaofiko

Seznam rubrik