Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejez ty dveře - Gurmáni (o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k ničemu.

Gurmáni

 

Přesvědčovali jste někdy dítě nebo přítelkyni aby ochutnali nebo snad dokonce snědli něco, co z duše nenávidí nebo jim to prostě jen normálně nechutná? Typicky jde třeba o játra a jiné vnitřnosti, ryby, houby a podobné ,,nechutnosti“.

,,To smrdí“ ,,Je to odporné“ ,,Tak to nepozřu“ , to jsou klasické kecy, kterými se odbývají obhájci těchto jídel. Ale co vám ,,řekne“ kluk ze speciální školy s autismem a těžkou vadou řeči když to na něj zkusíte? Navíc, když je na škole nováčkem? Nic moc. To už všichni víme. Každou středu mám službu v kuchyni. A tak se po vyučování proměním v bílého démona, nasadím kuchařskou lodičku na hlavu a čekám na dodávku s várnicemi plnými školní stravy. Odklopit jejich víka znamená teleportaci do jídelny základky, kterou jsem sám několikrát poctil svou návštěvou. Rok 98. Rok vítězů z Nagana a buchtiček s ,,krémem“, po kterých jsem se velice rychle přesunul na podobně vonící toalety. Stačilo se předklonit a ,,kostky byly vrženy“. Milá vzpomínka. Teď už ale nabrat do dlaně trošku letaxu a zpět na naši malou zelenou specku. Várnice jsou připraveny k vyprazdňování, výdej jídel může začít.

,,Tak já jdu pro děcka“ hlásím kolegyním v kuchyňce, beru papír se jmény žáků, kteří zaplatili stravu a červenou pastelku abych je mohl přeškrtnout jakožto spokojené, naplněné strávníky. Tradiční korková nástěnka v kuchyni je plná informací a když mám chvilku mezi odbavením dalších gurmetů, mytím nádobí, pobízení k jídlu nebo doprovodu k osobní hygieně, pročítám si je ačkoliv se moc nemění. Je to ale taková osvěžovna pro už lehce okoralou ale stále dobrou paměť. Kromě jídelníčku, který znám už v pondělí odpoledne nazpaměť, sjíždím všechno. Srbské rizoto, holandský řízek, znojemská pečeně, italská polévka, rybí filé. Cestovatelské menu. Až na pátek. Ten to posral. Přeskakuju na další papíry s vybledlými větami. ,,Nejí červené věci“ ,,Nemá rád mrkev v polévce“ ,,Potřebuje sníst všechna zrnka rýže“ ,,Nesnáší syrovou zeleninu“ ,,Jí pouze čerstvé potraviny“ ,,Nepije vodu“ ,,Nedávat nic s palmovým olejem“. Každá třída má osm dětí a každá třída má jeden papír plný těchto a podobných ,,intolerancí“. Bezlepek už je proti tomu stará nudná klasika, tam jen rodiče pošlou krabičku, my ohřejem v mikrovlnce na tři minuty a je to. Když ale přijde nový žák, ať už prvňáček nebo přechoďák z jiného zařízení a zákonní zástupci nejsou úplně zdatní v komunikaci online ani offline mezi očima, musíte si na některé věci přijít sami. ,,Proč nejíš Polly?“ ptám se při pohledu na něj, periferně zahlídnu i rizoto na jeho stole a jsem ,,nucen“ zalhat, že je určitě výborné. Žádná reakce. ,,Tak co, jak to vidíš, zkusíš aspoň trošičku Polly?“ zkouším to znova. Talíř letí ze stolu a jako nekvalitní frisbee okamžitě klesá k zemi. Ale nerozbíjí se. Švédská kvalita IKEA talířů vyrobených v Bulharsku. ,,Dobře, takže dneska asi nic“ vyprovodil jsem Pollyho ke koupelně a nasměroval ho do družiny. O týden později jsme měli na jídelním lístku rajskou s masovými kuličkami. Scénář se opakoval jako u české seriálové tvorby. Talíř stále drží vcelku. Čumím. Zlaté bulharské ručičky. Trvalo měsíc než jsme hlubokým, možná až trochu vědeckým zkoumáním došli k závěru, který posléze potvrdili i Pollyho rodiče. ,,Nejí potraviny kulatého tvaru“. Jak prosté, že? Z asistentů pedagoga se můžete během jednoho dne stát kuchařem, číšníkem, kontrolorem hygieny i detektivem. Tohle jinde nezažiju. Jdu na lungo a miňonky.

Autor: David Lauda | pátek 16.12.2022 20:02 | karma článku: 17,44 | přečteno: 300x
  • Další články autora

David Lauda

Rady a zmatky čerstvého taťky aneb co bys měl vědět o světě a hlavně své rodině

,,David“ natáhl jsem před sebe ruku. ,,Hanka“ řekla tvoje máma a usmála se tak, jak to umí jen ona. Bylo 8. listopadu, kolem osmé ráno. Bylo to u nás v práci. Teda u mě v práci. Ve škole, které se říká speciální. A speciální fakt je.

22.5.2023 v 21:57 | Karma: 9,52 | Přečteno: 274x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Nejez ty dveře - Gurmáni(o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k ničemu.

17.12.2022 v 11:27 | Karma: 6,70 | Přečteno: 109x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Nejez ty dveře- První pomoc( o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k hovnu.

14.12.2022 v 20:20 | Karma: 23,34 | Přečteno: 523x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Máme vanu vprostřed bytu (část 1.)

,,Já se na to normálně vyseru. Zase došla teplá. Ještě že nemáme v rodině žádného homouše, moh by to brát jako diskriminaci“ čílil se věčně nasraný Ludva, jeho excelence který se za skoro 60 let své existence nenaučil smát.

10.12.2022 v 18:36 | Karma: 8,04 | Přečteno: 382x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Šatnář( o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k hovnu. Zdroj: http

9.12.2022 v 20:28 | Karma: 20,92 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 354x
Autor knih Jednorožec a O kolečko víc. Velký brácha, bývalý fotbalista a současný asistent pedagoga na plný úvazek. Instagram.com/davidlaudaofiko

Seznam rubrik