Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejez ty dveře - Gurmáni(o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k ničemu.

Gurmáni

 

Přesvědčovali jste někdy dítě nebo přítelkyni aby ochutnali nebo snad dokonce snědli něco, co z duše nenávidí nebo jim to prostě jen normálně nechutná? Typicky jde třeba o játra a jiné vnitřnosti, ryby, houby a podobné ,,nechutnosti“.

,,To smrdí“ ,,Je to odporné“ ,,Tak to nepozřu“ , to jsou klasické kecy, kterými se odbývají obhájci těchto jídel. Ale co vám ,,řekne“ kluk ze speciální školy s autismem a těžkou vadou řeči když to na něj zkusíte? Navíc, když je na škole nováčkem? Nic moc. To už všichni víme. Každou středu mám službu v kuchyni. A tak se po vyučování proměním v bílého démona, nasadím kuchařskou lodičku na hlavu a čekám na dodávku s várnicemi plnými školní stravy. Odklopit jejich víka znamená teleportaci do jídelny základky, kterou jsem sám několikrát poctil svou návštěvou. Rok 98. Rok vítězů z Nagana a buchtiček s ,,krémem“, po kterých jsem se velice rychle přesunul na podobně vonící toalety. Stačilo se předklonit a ,,kostky byly vrženy“. Milá vzpomínka. Teď už ale nabrat do dlaně trošku letaxu a zpět na naši malou zelenou specku. Várnice jsou připraveny k vyprazdňování, výdej jídel může začít.

,,Tak já jdu pro děcka“ hlásím kolegyním v kuchyňce, beru papír se jmény žáků, kteří zaplatili stravu a červenou pastelku abych je mohl přeškrtnout jakožto spokojené, naplněné strávníky. Tradiční korková nástěnka v kuchyni je plná informací a když mám chvilku mezi odbavením dalších gurmetů, mytím nádobí, pobízení k jídlu nebo doprovodu k osobní hygieně, pročítám si je ačkoliv se moc nemění. Je to ale taková osvěžovna pro už lehce okoralou ale stále dobrou paměť. Kromě jídelníčku, který znám už v pondělí odpoledne nazpaměť, sjíždím všechno. Srbské rizoto, holandský řízek, znojemská pečeně, italská polévka, rybí filé. Cestovatelské menu. Až na pátek. Ten to posral. Přeskakuju na další papíry s vybledlými větami. ,,Nejí červené věci“ ,,Nemá rád mrkev v polévce“ ,,Potřebuje sníst všechna zrnka rýže“ ,,Nesnáší syrovou zeleninu“ ,,Jí pouze čerstvé potraviny“ ,,Nepije vodu“ ,,Nedávat nic s palmovým olejem“. Každá třída má osm dětí a každá třída má jeden papír plný těchto a podobných ,,intolerancí“. Bezlepek už je proti tomu stará nudná klasika, tam jen rodiče pošlou krabičku, my ohřejem v mikrovlnce na tři minuty a je to. Když ale přijde nový žák, ať už prvňáček nebo přechoďák z jiného zařízení a zákonní zástupci nejsou úplně zdatní v komunikaci online ani offline mezi očima, musíte si na některé věci přijít sami. ,,Proč nejíš Polly?“ ptám se při pohledu na něj, periferně zahlídnu i rizoto na jeho stole a jsem ,,nucen“ zalhat, že je určitě výborné. Žádná reakce. ,,Tak co, jak to vidíš, zkusíš aspoň trošičku Polly?“ zkouším to znova. Talíř letí ze stolu a jako nekvalitní frisbee okamžitě klesá k zemi. Ale nerozbíjí se. Švédská kvalita IKEA talířů vyrobených v Bulharsku. ,,Dobře, takže dneska asi nic“ vyprovodil jsem Pollyho ke koupelně a nasměroval ho do družiny. O týden později jsme měli na jídelním lístku rajskou s masovými kuličkami. Scénář se opakoval jako u české seriálové tvorby. Talíř stále drží vcelku. Čumím. Zlaté bulharské ručičky. Trvalo měsíc než jsme hlubokým, možná až trochu vědeckým zkoumáním došli k závěru, který posléze potvrdili i Pollyho rodiče. ,,Nejí potraviny kulatého tvaru“. Jak prosté, že? Z asistentů pedagoga se můžete během jednoho dne stát kuchařem, číšníkem, kontrolorem hygieny i detektivem. Tohle jinde nezažiju. Jdu na lungo a miňonky.

Autor: David Lauda | sobota 17.12.2022 11:27 | karma článku: 6,70 | přečteno: 109x
  • Další články autora

David Lauda

Rady a zmatky čerstvého taťky aneb co bys měl vědět o světě a hlavně své rodině

,,David“ natáhl jsem před sebe ruku. ,,Hanka“ řekla tvoje máma a usmála se tak, jak to umí jen ona. Bylo 8. listopadu, kolem osmé ráno. Bylo to u nás v práci. Teda u mě v práci. Ve škole, které se říká speciální. A speciální fakt je.

22.5.2023 v 21:57 | Karma: 9,52 | Přečteno: 274x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Nejez ty dveře - Gurmáni (o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k ničemu.

16.12.2022 v 20:02 | Karma: 17,44 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Nejez ty dveře- První pomoc( o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k hovnu.

14.12.2022 v 20:20 | Karma: 23,34 | Přečteno: 523x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Máme vanu vprostřed bytu (část 1.)

,,Já se na to normálně vyseru. Zase došla teplá. Ještě že nemáme v rodině žádného homouše, moh by to brát jako diskriminaci“ čílil se věčně nasraný Ludva, jeho excelence který se za skoro 60 let své existence nenaučil smát.

10.12.2022 v 18:36 | Karma: 8,04 | Přečteno: 382x | Diskuse| Ostatní

David Lauda

Šatnář( o autismu z první ruky)

Speciální škola je speciální ve všech možných ohledech, které vás napadnou. Stejně tak je speciální, být její součástí jako pedagog. Musíte oplývat speciálními dovednostmi, které jsou vám v reálném světě, úplně k hovnu. Zdroj: http

9.12.2022 v 20:28 | Karma: 20,92 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 354x
Autor knih Jednorožec a O kolečko víc. Velký brácha, bývalý fotbalista a současný asistent pedagoga na plný úvazek. Instagram.com/davidlaudaofiko

Seznam rubrik